Herinnering aan de familie Quicken

19.7.06

Het meisjesclubje

Hierop poseren meiden van de 6e klas lagere school van de Heibloem uit het jaar 1958 waar ik (Riny ) ook op sta.
Foto 1.
Staand van L. naar R. : Sien Scheenen, Toos Nelissen, Wilhelmien Scheepers (zus van Tjeu Scheepers) Ellie Vermeulen, Meriam Bemmelmans. Zittend van L. naar R.: Annie Vrenken, ikzelf (Riny), Riet Korsten en Thea Janssen.
Deze school was een gemengde school, wat toentertijd toch wel bijzonder was omdat de meeste scholen in de omliggende dorpen een aparte meisjes - en jongensschool hadden. Toch trokken de meiden het meeste met elkaar op.Na schooltijd mocht men (dat kon toen nog) zich op de speelplaats vermaken en wij speelden dan vaak badminton. Het racket hadden we tevoren al meegenomen. Op een gegeven werd het idee geboren om een club op te richten, zo gezegd, zo gedaan. De club moest natuurlijk ook een naam krijgen en die was snel bedacht, heel simpel: Het Meisjesclubje. En zoals elke club dat heeft, zochten ook wij naar een onderdak, alleen al om het feit dat we niet afhankelijk hoefden te zijn van het weer. We nestelden ons op het bovenzaaltje van de lagere school. Op zondagmiddag van 2 tot 5 uur kwamen we daar dan bij elkaar. Wij kregen alle medewerking van pater de Haas (toen rector van de Heibloem) die tevens onze geestelijke adviseur werd. Later nam pater Weisenborn het over en daarna pater Van Bemmel. Het Meisjesclubje werd meer, het aantal leden breidde zich snel uit en er werd zelfs een leidster aangesteld met name Fien van der Leeden uit Heibloem. Zij had ervaring als groepsleidster, dus daar boften we mee. Want per slot van rekening waren we 11-12-jarige meiden die volgens onze ouders best nog wat begeleiding nodig hadden. (zie foto 2).Toch bleef het niet alleen bij badminton; we kregen meer activiteiten o.a. knutselen en dansen op muziek van een grammofoonplaat. Ook vonden er oudermiddagen plaats, om te laten zien, wat zo'n meisjesclub zoal inhield. Het tenue bestond uit een witte blouse en rode rok. De club heeft zeker een hele tijd bestaan, maar ik weet helaas niet tot hoe lang.
Foto 2.
Achterste rij van L. naar R.:Ikzelf (Riny), Ellie Vermeulen, Pater van Bemmel, Pater Weisenborn, Fien van der Leeden, Riet van de Kerkhof, Pater de Haas en Riet Korsten.Middelste rij van L.naar R.:Nellie Korsten, Miep Luyten, Mariet Verheijden, Wilhelmien Scheepers, Truus Nelissen, Mia Thijssen, Toos Nelissen, Ans Vermeulen.Voorste rij van L. naar R.:Mariet Karis, Mia v/d Leeden, Mia Oomen en Mia Verdonschot.
Het is al 48 jaar geleden dat deze foto's geknipt zijn, ik weet het nog als de dag van gisteren.
Riny